Pages

Monday, February 10, 2014

Desert Essence Natural Tea Tree - pasta de dinti

Azi, un review pentru un produs ce n-as fi crezut in mii de ani ca voi ajunge sa-l iubesc:


Pasta cu fenicul a fost cumparata intr-o doara, fiind 99% convinsa ca, dupa 2-3 utilizari, o sa o expediez la cineva din familie, asa cum fac de obicei cu noutatile care-mi convin mai putin. Sunt destul de picky cu produsele pentru igiena orala, intotdeauna folosesc mai multe tipuri in paralel, naturale si de mass-market deopotriva, dupa cum simt nevoia. In normal, n-ar fi trebuit sa o iau niciodata, insa eu am doua probleme. :D 1. Reactionez urat la anumite versiuni si concentratii de ulei din arbore de ceai. 2. Nu ma invat minte din prima, ceea ce are, cateodata, urmari pozitive, ca descoperirea de fata. Alteori, ma baga in spital. :)) Da, din cauza uleiului de tea-tree am ajuns la Urgente. Doua veri consecutive. Prima oara am atins cu un betisor trecut prin ulei exact 3 potentiali monstri de pe fata. Nediluat, stiam ca merge si asa, la fel ca cel de lavanda. Seara s-a desfasurat operatiunea si m-am culcat cu gandul ca, pana a doua zi, dispare roseata. Dimineata, sa-mi stea inima in loc la contactul cu oglinda din baie: aratam exact ca persoanele alergice la PPD-ul din vopselele de par (google hair dye allergy). Anul urmator am aplicat aceeasi substanta pe niste piscaturi de tantari de pe dosul mainilor, insa, fiind pe timpul zilei, am luat masuri inainte sa mi se faca bratele cat butucii.

Detalii interesante despre complexitatea uleiului din arbore de ceai am gasit explicate foarte bine pe site-ul lui Robert Tisserand (unde corecteaza si afirmatiile nefondate ale Paulei Begoun referitoare la uleiurile esentiale). Pe scurt, conteaza sursa uleiului, soiul plantei, calitatea, conditiile de depozitare, dozarea... Uleiurile-problema folosite de mine au fost proaspete, pastrate in frigider, n-au fost nici no name, nici din cele ieftine, ambalate de anumiti producatori romani, probabil de vina a fost concentratia mare a unor anumiti compusi suprapusa peste perioada caniculara (ambele incidente s-au petrecut in august). De atunci, am mai venit in contact cu asa ceva accidental, preparand niste amestecuri pentru menaj si n-am patit nimic. Creme, balsamuri de buze n-as folosi, insa sampoane si un sapun continandu-l in procent scazut am terminat fara probleme, ba chiar cu rezultate excelente: scalp purificat, piele fara imperfectiuni. Asta si review-urile care nu prea pomenesc de reactii adverse (cu Xyliwhite mi-am luat-o in freza) m-au incurajat sa incerc si pastele Desert Essence, cu toate ca ar fi venit in contact direct cu mucoasele. In plus, firma producatoare este importator serios al ingredientului-minune, cu cerificate bio si tot ce trebuie. Si... succes total! Nicio reactie neplacuta.

Gama Natural Tea Tree destinata ingrijirii orale contine variatii ale aceluiasi tip de pasta in patru arome, pe baza de doua derivate din arbore de ceai (distilat si ulei), bicarbonat de sodiu, sare de mare, fara fluor, indulcitori, arome artificiale, sulfati agresivi sau coloranti. Similara la textura si capacitatea de spumare cu o pasta obisnuita, nu m-a dat pe spate in timpul primei utilizari, singurele lucruri care mi-au placut au fost puterea de curatare si gustul (doh, criteriul principal de achizitie), mai picant si mai dulce decat la alte paste naturale cu ulei de fenicul/anason/lemn dulce. Abia dupa cateva zile de utilizare precauta, in alternanta cu o pasta normala, mi-am dat seama ca viteza cu care se formeaza placa bacteriana este incetinita enorm cu DE, practic filmul de pe dinti este aproape nul dupa multe, multe ore. Nici macar pastele cu triclosan nu se apropie, ca efect. :)
In general, ma feresc de produsele cu mult carbonat de calciu, insa acesta pare foarte fin, nu mi-a sensibilizat deloc smaltul, curatandu-l extrem de bine, dar cu blandete. Chiar daca nu-si fac simtita prezenta puternic, sarea si bicarbonatul de sodiu contribuie din plin la acest efect; dizolvate, patrund in toate mini spatiile inaccesibile periutei, alcalinizand mediul si omorand bacteriile. Doza recomandata este echivalenta cu cea indicata copiilor de catre marcile mainstream, cat un bob de mazare, ceea ce confera tubului de 176 ml un raport calitate-pret excelent. Consistenta e legata indeajuns incat sa fie usor de manipulat, nici foarte densa, dar nici aproape lichida, iar cea a pastei cu neem pare usor aerata.


A doua pasta Desert Essence testata, cea cu neem si wintergreen, imi place, nu pot sa spun de ce, mai mult. Posibil pentru aroma mai domolita, usor mentolat-medicinala. Uleiul de wintergreen contine o substanta analgezica pe care o regasim si in Listerine, iar extractul de neem trateaza in special afectiunile gingivale. Eu am noroc de o dantura buna, insa nu pot sa nu remarc macar senzatia de curatenie intensa si prospetimea naturala, atat de diferite, in sensul bun, de efectele a ceea ce-i usor accesibil in comert, chiar in farmacii.

Ce nu mi-a placut: prezenta carrageenanului si a sodium coco sulfate-ul. Ar fi fost si mai bine sa lipseasca si glicerina, insa e foarte greu sa gasesti produse fara asa ceva daca nu te avanti in zona extrem-naturala si vrei textura obisnuita. Din fericire, tocmai au fost lansate doua paste noi, fara SCS: Mega Mint si Cool Mint (pentru albire). Mi-ar placea sa continui cu una din ele, au formule superbe, sper doar ca iHerb sa le aduca pana termin stocul.


2 comments:

  1. Chiar am nevoie de o noua pasta de dinti! M-ai facut tare curioasa si cred ca o voi incerca si eu pe cea de la Dessert Essence.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ar putea fi o idee buna si in cazul tau, depinde mult si de gusturi, nu afli pana nu incerci. :)

      Delete