Pages

Sunday, May 26, 2013

Eco-Dent, pudra efervescenta pentru curatarea danturii


Dupa cum se poate usor observa, am o inclinatie spre produsele de igiena, iar pastele de dinti & co vin, ca atractie, pe locul doi dupa gelurile de dus. In ultima vreme mi s-au estompat pornirile de cobai voluntar, insa dupa ce am testat intr-o veselie, ani la rand, paste de pe site-uri bio europene, apoi de pe iHerb. Daca ar fi sa fac un top al produselor de orice fel de pe site-ul inainte mentionat care mi-au placut foarte, foarte mult, acesta ar sta in top 5.

Motivele pentru care prefer compozitiile mai naturale/organice/usor ciudate sunt foarte simple, n-au a face cu obsesii de eco-warrior:

- nu-mi plac pastele extrem de mentolate, de care te izbesti prin toate supermarketurile si farmaciile. Le tolerez, de multe ori le aleg pe cele mai domolite, dar nu le-as utiliza non-stop. In compensatie, ador aceasta aroma in produsele de igiena corporala! :))
- compozitiile cu SLS si SLES imi sensibilizeaza cavitatea bucala si imi provoaca leziuni minuscule la colturile gurii.
- detest spuma in exces, e gretoasa si nu aduce niciun aport procesului de curatare.
- nu mi se pare ok sa ma spal cu orice cocktail sintetic de ingrediente mai mult sau mai putin indoielnice, in conditiile in care prin mucoasa bucala pot trece in sange o multime de substante, nu toate medicamente sublinguale. La fluor nu am renuntat total, insa nu-l mai consider indispensabil cat timp pot pastra obiceiuri alimentare corecte.

Pudra de dinti Eco-Dent mi-a facut cu ochiul de cum am observat-o introdusa la vanzare pe site gratie ingredientelor, apoi nerabdarea de a pune mana pe ea cat mai repede mi s-a accentuat dupa ce am citit pareri pozitive pe forumurile externe axate pe diete raw-vegan, paleo, sanatate.




lmi amintesc vag de pudre asemanatoare prezente pe piata romaneasca, in special de una cu capsune, cu gust de creta, care producea o spuma lesinata. Eco-Dent e diferita.

Ingrediente:

Eco-Dent, ExtraBrite, Dazzling Mint: sodium bicarbonate (baking soda), tartaric acid, sodium methyl cocoyl taurate, calcium peroxide, dicalcium phosphate dihydrate, calcium carbonate, magnesium carbonate, sea salt, hydrated silica, mentha piperita (peppermint) oil, menthol, anethole, cyamopsis tetragonoloba (guar) gum, commiphora myrrha (myrrh) resin extract.

Eco-Dent, Daily Care, Lemon-Lime sodium bicarbonate (baking soda), citric acid, sodium methyl cocoyl taurate, dicalcium phosphate dihydrate, calcium carbonate, magnesium carbonate, sea salt, hydrated silica, citrus medica limonum (lemon) peel oil, citrus medica limonum peel extract, citrus aurantifolia (lime) oil, citrus aurantifolia (lime) fruit extract, neohesperidin dihydrochalcone, cyamopsis tetragonoloba (guar) gum, commiphora myrrha (myrrh) resin extract.





Plusuri:

- efervescenta. Produce spuma, insa de o consistenta mult mai lejera decat a pastelor standard, fara sa fie aderenta si persistenta sau sa declanseze refexul de voma la periajul limbii. Fiind fara argila, se dizolva complet si se clateste imediat, nu avem de-a face nici cu textura specifica, pastoasa.
- nu contine glicerina, deci nu impiedica remineralizarea naturala a dintilor.
- fara sulfati, conservanti, indulcitori, coloranti sau fluor (asta poate fi un minus, depinde)
- mai putin abraziva decat pastele normale. Cum multa lume se fereste de bicarbonatul de sodiu, pe site-ul producatorului sunt prezentate testele clinice efetuate in Germania. Alta sursa interesanta aici.  
- substantele active nu sunt diluate cu apa si glicerina, deci e foarte economica. Am reusit pana acum sa consum doar un flacon intreg (varianta cu anason, datorita gustului foarte bun), Lemon-Lime este aproape plin, Dazzling Mint cam pe-un sfert si le am de-o vesnicie. Eu alternez produsele de igiena orala, asa ca 56g inseamna foarte mult.
- nu usuca gura, lasand in urma o senzatie intensa de prospetime.
- varianta cu peroxid chiar albeste dintii.
- nu da batai de cap in cazul calatoriilor cu avionul deoarece nu este un lichid.


Minusuri:

- sistemul de dozare ar putea fi ameliorat. Pana capeti dexteritate, pica putin pe langa periuta.
- este un produs pe baza de bicarbonat de sodiu si sare de mare, s-ar putea ca unele persoane sa simta la inceput mai pregnant gustul salciu sau sarat.

Cum ar zice Oprah, cel mai celebru fan al pudrei in discutie, it's an acquired taste. Pana se obisnuiesc papilele gustative cu prezenta celorlalte gusturi, s-ar putea sa necesite ceva timp, depinde de la persoana la persoana. Dupa aceea e invers: nu-ti vine a crede cum ai tolerat atata vreme Colgate-ul (de ex.)! :)) In plus, unele pudre E-D (trebuie verificat INCI la fiecare) sunt indulcite cu anethol, un substanta prezenta in uzo si care este de 13 ori mai dulce decat zaharul. Eu iubesc pasta cu sare de la Weleda, iar Eco-Dent este cumva asemanatoare la baza. Ce-mi place mult de tot la ambele: extractul de smirna. In afara poprietatilor antiseptice, de prevenire a gingivitei, da o nota de fond fresh, tamaioasa si lemnoasa care persista cateva ore. 

Ata dentara din aceeasi gama este excelenta, iar periutele cu capete interschimbabile ok, as fi preferat sa aiba fire mai dese. Momentan am revenit la cele de la Parodontax (la produsele naturale cu texturi ca ale celor mentionate mai sus, neconventionale, nu folosesc peria electrica deoarece n-as putea controla viteza si presiunea in totalitate).

Pudrele din fotografie nu au cele mai grozave arome, cea pentru albire e usor mentolata, iar cealalta, cu lamaie, are un miros intens si putin intepator (de la lime). Versiunile cu anason si scortisoara sunt foarte reusite. Atentie insa, contin uleiuri esentiale in cantitate destul de ridicata! Eu le-am tolerat pe toate cele pomenite, in afara de varianta Cinnamon. Din nefericire, majoritatea produselor (mai mult sau mai putin) naturale cu aceasta destinatie au ca ingrediente active uleiurile esentiale de tea-tree si scortisoara, la care eu fac alergie. Am tot incercat diverse cu scortzi, in speranta ca voi nimeri ceva cu o concentratie mai mica, la care sa nu reactionez. Fara succes pana in momentul de fata, dar nu ma las! :))



No comments:

Post a Comment