Inaugurez azi o noua rubrica ce va cuprinde toate tratamentele, instrumentele si minunile cu care-mi bibilesc podoaba capilara si carora nu li se aplica foarte exact etichetele deja existente in bara laterala. Primele luate la periat, ustensilele de tesalat :D Am inceput sa le schimb in urma cu cinci ani, cand am devenit interesata de metode naturale, mai putin conventionale de ingrijire si am incetat sa-mi mai maltratez parul. Intre timp, am reincorporat tehnici mainstream in rutina, insa ma bucur in continuare de descoperirile facute in acea perioada plina de experimente:
Prima este versiunea clasica a modelului D3 Medium Denman, o perie in 7 randuri, foarte utila in special pentru uscarea parului. Particularitatile periilor de styling de la acest producator: baza din cauciuc antistatic glisant genereaza un efect grozav de calmare a firelor ultra rebele (de la umiditate, electrizare s.a.) chiar si in absenta uscatorului, perii sunt legati intre ei in randuri (care pot fi indepartate, rezultand astfel o perie mai rara, din 3-5 randuri, potrivita parului mai des sau tapat, incalcit), iar varfurile sunt finisate astfel incat sa asigure o curatare a scalpului si o alunecare perfecta, fara sa agate accidental fire (bobitele din extremitatile periilor din metal sau plastic nu sunt un semn bun si nu sunt acolo pentru masaj, asa cum declara multe coafeze, ci pentru a acoperi extremitatea ce ar putea zgaria pielea capului. Majoritatea producatorilor de perii profesionale prefera, de cate ori se poate, sa le evite.)
A treia din poza reprezinta acelasi model, D3, dar cu maner si corp din fag, un lemn usor. A fost primul produs Denman cumparat de mine, iar cateva luni dupa intrarea in uz cauciucul de la baza a raspandit un parfum discret si placut de cocos. Desi prefer finisajele din materiale naturale si aspectul nu foarte plasticos, operatiunea de dezmembrare inainte de fiecare igienizare, care la mine se petrece aproape zilnic (lemnul trebuie ferit de apa), m-a determinat sa trec pe alternativele rezistente la umezeala si sa o utilizez doar in tandem cu uscatorul, adica foarte rar.
Cu numarul patru, tot D3 - editie speciala, AnarKitty Sassy. Din motivul mentionat mai inainte, am hotarat la inceputul anului sa-mi imbogatesc arsenalul si, dupa ani in care nu intrasem deloc pe site, cum am zarit-o pe SassyPisi, a mea a fost! Modelul a fost scos in memoria celebrului stilist Vidal Sasson, iar designul care imi smulge de fiecare data un zambet apartine unei graficiene din Scotia. Cu greu m-am abtinut sa nu pun in cos si peria rosie, foarte dragute sunt toate. :)
Singurul punct negativ pe care il remarc la ultimele Denman-uri achizitionate (cele negre) este calitatea perilor. Nu stiu daca asa erau si inainte sau difera de la o culoare la alta, dar cei maronii, ai periei vechi, sunt mai solizi si mai fini. Nici baza celei cu AnarKitty nu gliseaza, n-am reusit sa o desfac inca. N-am neaparata nevoie, oricum, o spal cu totul, nu vreau sa o fortez degeaba, dar sunt curioasa, s-ar putea sa fie lipita. Dar astea sunt detalii minore, pe ansamblu functioneaza excelent, n-as renunta la ele decat pentru altceva mult mai bun.
A doua din fotografie e versiunea mare a periei Kent cu peri moi de mistret - la momentul achizitiei, am fost extrem de incantata, dupa care m-am dezumflat cu viteza luminii si am abandonat-o pentru aproape doi ani. Citisem cat de minunata ar fi, cum nu afecteaza parul, promisiuni, promisiuni... Primele impresii: mirosea naspa la prima spalare si nu intra deloc in par! Imi era mega ciuda ca am fost atat de naiva, m-am enervat si nu m-am mai atins de ea. Pana intr-o buna zi de iarna cand, libera fiind, deci fara obligatia de a arata decent, mi-am adus aminte ca boar bristle brush-ul e tatal lor in materie de transformat parul gras in ceva prezentabil, asa ca am sarit peste samponare & co si am trecut la fapte. Dupa o sedinta de periaj temeinic, indelungat, am inteles de unde vine iubirea multora pentru ea: nu descalceste, dar, lucrand pe sectiuni, efectueaza un masaj profund asupra scalpului, stimuland puternic circulatia sanguina (singura modalitate de hranire si intarire a firului) si intinde sebumul pe lungimea parului, asigurand astfel exact lubrifierea programata de natura. Scalpul respira, iar parul arata mult mai misto decat sub actiunea oricarei substante inventate de om. Din nefericire, parul meu cu tendina accentuata de ingrasare n-ar da bine pentru astfel de iesiri in lume, asa ca imi rezerv aceste sesiuni de periere speciala doar inainte de spalare. Senzatia e absolut minunata, regret ca trebuie sa sar peste procedura de fiecare data cand sunt in criza de timp. As vrea sa incerc si un astfel de instrument cu peri de plastic in mijlocul fiecarui buchetel de peri naturali, mai potrivit pentru utilizare cotidiana, insa ma retine faptul ca n-as vrea sa-mi spal parul mai repede decat ar trebui cu rutina de acum. Din ce-am citit, ideal ar fi ca perii sa fie 100% naturali si fixati direct in lemn, insa nu m-as baga la asa ceva, peria mea e confectionata din peri moi, iar eu, dupa atatia ani de uzura, tot duri ii simt. Pe scurt, daca n-ai parul uscat, merita cumparata doar pentru aerisirea in profunzime a scalpului si pentru efectul de SPA. Periuta neagra a venit impreuna cu ea, pentru curatare, impreuna cu alte doua periute sintetice simpatice, sub forma de broscute, perfecte pentru tastaturi. :)
Urmatoarea, peria mare Kent Woodyhog, se regaseste printre preferatele mele din toate produsele de infrumusetare ever. Foarte rezistenta si ergonomica, intrebuintarea ei imi creeaza un adevarat moment de relaxare, mai ales la aplicarea tratamentelor cu uleiuri. Nu ma asteptam sa reziste atat de mult, uleiurile si unturile vegetale degradeaza perna pneumatica si, in general, orice cauciuc, plastic, sebumul la fel. Iar daca e sa pomenesc spalarile dese, cu apa, chiar daca rapide, mi se pare o minune ca mai este intreaga. Cred ca isi spun cuvantul duritatea lemnului de palisandru si calitatea traditionala sinomima cu numele firmei britanice... Daca e sa o utilizez ca pe o perie normala, uscata, efectul antistatic este prezent, dar nu atat de puternic ca in cazul Denman-urilor, in plus, nu este conceputa ca un echivalent al periilor obisnuite. Pentru intretinerea perilor, in special pentru prevenirea craparii lemnul, este indicat ca dupa spalare si uscare perfecta, perii sa fie unsi lejer cu uleiuri, fara a atinge baza, exact ca in cazul mobilelor din lemn masiv. Uleiul de cocos e o idee proasta, rancezeste si, cu toate spalarile, mirosul persista o perioada, cel de jojoba (sau orice cu stabilitate mai mare) se potriveste perfect.
Ultima, Tangle Teezer, nu mai are nevoie de nicio prezentare. Am cumparat-o de cum a aparut la englezi, mi-a placut mult, mai ales ca pe vremea aceea mai aveam jumatate din par afectat de vopsiri, placa si mi-a fost de real folos. La momentul actual, nu ma mai ajuta in mod deosebit, o tin pana ma hotarasc sa o arunc pentru iesiri in week-end-uri sau evenimente asemanatoare. Consider ca si-a meritat fiecare banut, usurinta igienizarii ii confera un mare plus, dar nu stiu daca o sa o mai cumpar, poate daca scot vreun model mai aspectuos...
Se observa, cred, lipsa unei perii de tapat sau a uneia circulare. Primul tip nu are ce cauta vreodata in casa mea, este unul dintre cele mai agresive instrumente de coafat, practic, jumuleste cuticulele firului de la radacina, slabindu-l din start, iar pentru al doilea tip tine loc (extrem de rar) deocamdata peria electrica Rowenta, foarte practica, insa aproape la fel de daunatoare pentru lungime. Spun asta pentru ca eu alternez metodele de ingrijire (bio/naturale cu cele standard) in functie de sezon, iar parul meu nu suporta tratamente extreme. Nu-i nicio problema pentru cine nu doreste par ceva mai lung, poseda o coama deasa si rezistenta sau care foloseste tot timpul produse blindate cu plastice de sinteza. Metodele de ingrijire a podoabei capilare nu sunt universale, din pacate, aici se poate aplica frecvent zicala "Experienta e mama invataturii (de minte)".
Interesante produse! eu am parul foarte lung si des, dar am renuntat la perie de vreo 3 ani, pt ca nu-mi place aspectul si volumul excesiv de dupa.
ReplyDeleteAm ramas la un pieptene de lemn cu dintii rari,iti recomand!!
Cu exceptia periei din par de mistret, cele de sus nu electrizeaza si chiar domolesc volumul bine. Dar tot un pieptene (din ebonita insa) e si unealta mea de par preferata. :)
DeleteWow, cate perii! m-ai facut curioasa o sa intru si eu pe fiecare site in parte. Nu stiam decat de Tangle teezer din tot ce ne-ai prezentat si de peria rotunda cu par natural (dar nu o firma anume, cu atat mai putin firma prezentata de tine).
ReplyDeleteAm zis eu ca esti o minunata sursa de informatii, ma bucur ca ai inceput seria asta de articole.
Sa ai o saptamana minunata cu spor in toate!
Merci, la fel si tie! Da, merita sa arunci o privire pe site-urile Denman si Kent.
Delete