Pages

Monday, October 27, 2014

3 ceaiuri picante (iHerb)

Odata cu prima lapovita sanatoasa pe care mi-a aruncat-o cu furie vantul in fata si in gemuri zilele trecute, am declarat deschis sezonul ceaiurilor la modul oficial. Fiind o consumatoare de cafea in principal, inclin mai mult spre variantele colorate si aromate puternic, ceaiurile albe sau verzi nu ma incanta puternic si, cum nu sunt sensibila la cofeina, le pot da gata pe acestea din urma in doi timpi si trei miscari, fara sa simt vreo satisfactie deosebita, indiferent de finete sau provenienta. La fel, nu ma omor dupa amestecurile intens fructate sau acrisoare, desi, pentru variatie, la mine merge cam orice. Altfel sta treaba cu cele negre, vremea rece+ ceaiurile condimentate=love. 


Chai-ul american e, in fapt, ceai masala, o combinatie de ceaiuri negre tari si condimente specifice Indiei, iar cutiile de mai sus contin, cu exceptia Stash-ului, ingrediente de origine controlata, bio.

Twinings, Organic 100% Black Tea, Chai - Assam cu scortisoara, cardamon, cuisoare, ghimbir si piper negru.

Stash Tea, Premium, Black Tea, Double Spice Chai - amestec neprecizat de ceaiuri negre cu scortisoara, radacina de ghimbir, ulei esential de cuisoare, aroma de scortisoara, ienibahar, nucsoara, ulei esential de cardamon.

Tazo Teas, Organic Chai, Black Tea - amestec neprecizat de ceaiuri negre cu ghimbir, scortisoara, piper negru, cardamon, cuisoare, anason stelat.


Pe ansamblu, ma bucura intensitatea condimentelor, chiar nu ma asteptam de primele doua. Stash-uri am avut de cateva feluri, la inceputul aventurii iHerb, dar nu m-au impresionat, de unde pauza pana acum, iar Twinings mai cumpar de la noi din cand in cand, la fel, ok, fara nimic deosebit. Ca o paranteza, tocmai am descoperit ce pot face cu abandonatul meu Twinnings Gunpowder varsat: ceai Kashmiri, sunt curioasa sa vad daca pot sa-l beau! :D

Le-am gustat pe toate si simple, si cu lapte in diferite proportii, iar pe ultimul loc in topul preferintelor ar fi Stash, aroma de cuisoare este mult prea intensa. Preparat cu lapte si consumat impreuna cu biscuiti mai grasi, ca cei danezi, merge, o sa-l consum pana la capat deoarece uleiul acesta esential are puternice capacitati antioxidante si dezinfectante, potrivite anotimpului rece, insa nu o sa-l mai achizitionez a doua oara.

Pe locul doi ar veni Twinings, mai echilibrat, insa cu note mai intense de scortisoara. In mod normal, imi plac mult, insa aici nu mi se par potrivite la aceasta intensitate. Plus, in zilele in care am baut aceste doua ceaiuri, m-am ales cu o iritatie de toata frumusetea la buza superioara si la comisurile gurii, deci nu doar mi se pare, chiar contin cantitati mari de uleiuri aromatice. Dupa cum am pomenit deseori pe blog, sunt alergica la uleiul esential de scortisoara (si nu numai), dar nu ma linistesc! 

Tazo ocupa, evident, primul loc: tare, aromat intens si totodata perfect echilibrat. Il prefer simplu, fara lapte, doar cu putina miere, e perfect pentru gustul meu. Chiar si fara indulcitorul de la albinute, poseda niste note apicole delicioase, de ceara si propolis, posibil sa fie vorba de o iluzie creata de condimente. Imi pare rau ca n-am luat nimic de la aceasta firma pana acum, cu toate ca, pe vremea cand erau ambalate in cutii de tabla, imi amintesc bine ca aveam cateva in wishlist, ar trebui sa nu mai scurtez lista atat de des... Tazo este o marca detinuta de Starbucks, nu ma asteptam sa-mi placa mult mai mult decat alte chestii mai fancy incercate in trecut. Se vede ca am papile obisnuite, ce reactioneaza asa cum era preconizat la podusul experimentelor carora celebra firma la aloca sume serioase. 

Daca aveti recomandari de ceaiuri asemanatoare, care se gasesc relativ usor la noi, incusiv online, le astept cu bucurie si va multumesc anticipat!


3 comments:

  1. Eu caut ceaiuri fructate, aromate, dulci-acrisoare, insa pe iherb n-am descoperit nimic care sa ma tenteze, asa ca raman la CTS Corner si, uneori, Auchan. Din hipermarşeu iau earl grey-uri de baut cu lapte

    ReplyDelete
    Replies
    1. Multumesc de sugestia cu CTS! Earl Grey-urile sunt printre preferatele mele, urmatoarele pe care vreau sa le incerc sunt de la Tazo si Lidl Fairglobe, Auchan n-am, din pacate.

      Delete
    2. De la Auchan am luat asta vara la o super reducere niste ceaiuri Basilur cu 9 si 10 lei cutia (de tabla). Doar ca-s ceai negru de Ceylon si nu pot sa zic c-am picat in fund de cat is de gustoase. De altfel, nici nu prea inteleg de ce-s asa de scumpe

      Delete